Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби за 1,5 млн. лева са връчени на граничните контролно-пропускателни пунктове между 1 и 23 юни, съобщава БНТ.

Те са дадени чрез новата Автоматизирана информационна система "Граничен контрол".

Целта е да се повиши събираемостта на наложените глоби от шофьорите, които искат да напуснат страната.

Системата за фишове на ГКПП-та превъзпитавала шофьорите нарушители

Системата за фишове на ГКПП-та превъзпитавала шофьорите нарушители

Инспектор Иво Писанов очаква и отражение върху тежките катастрофи

Въпреки че опозицията посочи, че това възпрепятства основното право на свободно движение в ЕС, от МВРотхвърлиха обвиненията с мотива, че служителите на министерството само връчват административно-наказателните документи на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.

При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по влизане в сила и сроковете за доброволно заплащане.

Глобата обаче става изискуема след изтичане на законовите срокове, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки - временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба.

Само за периода от началото до 23 юни на водачи, преминаващи през ГКПП-тата, са връчени общо 11 347 електронни фиша за 1 530 154 лева.

Спирането на границата за неплатени глоби е нарушение на придвижването в ЕС

Спирането на границата за неплатени глоби е нарушение на придвижването в ЕС

Всички ще трябва да следим таблата във входовете си