Парите за семействата на заразените със СПИН деца в Либия идват от международния фонд.

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БТА. Фондът представя и ще продължи да представя отчети за дейността си, добави Калфин.

Председателят на управителния съвет на специалния фонд в Бенгази в помощ на заразените с вируса на СПИН либийски деца потвърди, че изплащаните на семействата им обезщетения идват от този фонд.
"В неделя вечерта подписах документите за деблокирането на парите от специалния фонд," заяви Марк Пиерини, който е също така специален пратеник на еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер в Либия.

Междувременно стана ясно, че молбите за трансфер на петте български медицински сестри са предадени от прокуратурата в Министерство на правосъдието.

По-късно Министерство на правосъдието е изпратило документите, свързани с искания трансфер на медиците ни от Либия, в МВнР.

Утре комплектът с документацията заминава за Джамахирията, потвърдиха от МВнР. Молбата на палестинския лекар Ашраф е подписана от негов холандски адвокат и до дни ще е в София. Тя ще мине по същата процедура, както и за българските медици.

По-рано през деня Ивайло Калфин се срещна с роднини на българските медици в Либия в МВнР. На срещата присъстваха майката на Кристияна Вълчева - Зорка Аначкова, зълвата на Валентина Сиропуло - Цветанка Сиропуло, децата на Снежана Димитрова - Ивайло и Полина Николчовски и децата на Валя Червеняшка - Антоанета и Гергана Узунови.

От своя страна Антон Гергинов от Върховната касационна прокуратура заяви, че е напълно възможно, ако българските медици, осъдени в Либия, бъдат трансферирани у нас, да престоят в затвора, макар и за малко.

Припомняме, вчера Висшият съдебен съвет на Либия замени смъртните присъди на петте ни медицински сестри с доживотен затвор. Това е смекчаване на присъдата, но главният прокурор на България Борис Велчев трябва да иска екстрадация на осъдените, съгласно двустранната спогодба за правно сътрудничество от август 1985 г.