Франция иска да пратим и бойци в Мали, освен военните си лекари, писаха "Труд" и "Капитал".

Според изданията, от Париж е изпратено официално писмо, с което се предлага охранителна рота от около 150 рейнджъри да замине за Западноафриканската република. По този начин Франция ще освободи ресурс, който да премести в операцията си срещу "Ислямска държава".

По предварителни сондажи станало ясно, че България няма ресурса да осигури охранителна рота от около 150 души, която да охранява летището в столицата Бамако и да замести френските сили, предвидени за операцията срещу "Ислямска държава", пише Капитал.

Искането идва по линия на активирания от Франция чл. 42 ал. 7 от Лисабонския договор, според който страните-членки на ЕС трябва да оказват помощ "с всички средства, които са на тяхно разположение", в случай че някоя от тях стане "жертва на военна агресия".

Президентът на страната Франсоа Оланд получи подкрепа за прилагането на въпросния член по време на срещата на военните министри от държавите в евросъюза на 17 ноември. Часове след като единодушно бе прието решението на тази среща питаха и външния министър Даниел Митов, и военния Николай Ненчев с какво ще участва страната ни, но ясен отговор не бе получен.

Въпреки проявената солидарност по принцип обаче, България вероятно няма да откликне на френското искане по очаквания от Париж начин. По информация на "Капитал" писмото е обсъждано миналата седмица в министерството на отбраната и е било преценено, че страната ни няма капацитет да осигури охранителна рота в размер около 150 души, както молят французите. Аргументът бил, че подобна мисия не може да бъде осигурена ресурсно от българската армия в рамките на настоящото финансиране, пише Капитал.

Макар че военният бюджет за 2016 година бе леко увеличен, предстои ремонт на военните ни самолети, изплащане на обезщетиния на напускащите армията и изпълнение на някои от дълго отлаганите капиталови разходи, които, ако не бъдат направени, с всяка година ще поскъпнат все повече, изтъкват военни спецове.

Специалистите във военното ведомство изчислили, че подобна операция би струвала по около 20 млн. лв. годишно. Вместо исканата рота, от военното министерство са казали, че могат да изпратят още няколко офицери в щаба на стабилизиращите сили в Мали. В момента имаме четирима военни медици.

По принцип според плановете на армията ни за подкрепа на международния мир и сигурност би трябвало да можем да осигурим една усилена батальонна бойна група или повече на брой малки подразделения до около 1000 души. По всичко личи, че това по-скоро попада в сферата на добрите пожелания.

За момента не е ясно също така на какво ниво е взето решението за отказ на френското искане по линия на чл. 42 ал.7 – на експертно във военното министерство, на ниво Министерски съвет или на най-високо политическо ниво от управляващата коалиция. По неофициална информация на "Капитал" е много вероятно дискусията по въпроса, който в момента е тема номер едно за политиците в ЕС, изобщо да не излизала извън сградата на отбранителното ведомство.

Операцията в Мали започна след призива на местното правителство през януари 2013 г. и е подкрепена с резолюция на ООН. Тя се наложи, след като местна ислямистка групировка и туарегски въстаници обявиха независимост на северния регион Ауазад в края на 2012 г. В миропазващата мисия участват и Холандия, Китай и още 12 африкански държави. На 6 февруари 2013 година България изпрати четирима военни лекари за срок от 16 месеца. Мандатът им е по 4 месеца.

Припомняме, на 20 ноември 2015 година терористи окупираха хотел „Радисън“ в столицата Бамако. Тогава загинаха 22 души.

В Централноафриканската република (ЦАР) Франция има контингент от около 1600 души. Международната мисия там също е от 2013 г., след като местната власт поиска сили от ООН да спрат геноциде, воден от местни ислямистки бунтовници в северната и централната част на страната.

На фона на официалните писма стои леко комично случката от 2012 година в Коиловци, когато наши земеделци набиха френски командоси, тренирали за Мали. Официална информация по случая нямаше.