Специализираните за гасене на горски пожари от въздух два самолета "Canadair" от Франция пристигнаха днес, съобщават от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации.

Моделът на самолетите е Bombardier CL-415 и е с вместимост на водния резервоар 6 тона. Те имат нисък подход и извършват пожарогасителни дейности при скорост на летене 130 км/час и височина 410 метра от повърхността на пожара.

Специализиран екип от Национална служба „Пожарна безопасност и спасяване" - МВР посрещна модула в 17:20 часа на Аерогара „София".

Предстоят организационни мероприятия и уточняване местата за зареждане с вода и провеждането на пожарогасителните дейности.

През целия ден продължиха пожарогасителните дейности в района на Национален парк „Рила".
Пожарът в м. „Карталска поляна" е на 1800 метра надморска височина и е на площ около 1300-1400 декара, от които около 60% са гори.

В гасенето на пожара участват около 220 души: пожарникари, три екипа спасители на Министерството на извънредните ситуации от София, Пловдив и Благоевград, служители на Полицията и Жандармерията, служители на НП „Рила" и доброволци.