С ефектен флашмоб "Г-н Борисов, помогнете ни" под прозорците на Министерския съвет от Националната гражданска инициатива за забраната добива на ценни кожи се събраха на протест.

Те настояват по време на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов да им помогне да се забрани отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценна кожа на територията на Република България.

В Старозагорско пропищяха от тормоз на норки

В Старозагорско пропищяха от тормоз на норки

"Всеки реве"

От Гражданската инициатива издигнаха и плакати в своя защита, сред които "Против фермите за ценни кожи", "Моята кожа няма цена, тяхната също", "Не на насилието над животни", "Послушай сърцето си, спри убийството и подари живот", "Кажи гласът на безсилните", "Жестокостта не е на мода", "Одирани заради алчност" и други.

Един от организаторите на протеста и член на Гражданската инициатива Стефан Димитров от Националната гражданска инициатива за забраната добива на ценни кожи заяви за news.bg, че след няколко дни се навършва 1 година, откакто са били внесени 51 000 подписа от български граждани за забрана на фермите за ценни кожи в България. В рамките на тази една година след разговори с министри и депутати законопроектът за забрана добива на ценни кожи не е внесен в Народното събрание за обсъждане, негодува той.

От „Четири лапи“ настояват за пълна забрана за отглеждане на норки за кожи

От „Четири лапи“ настояват за пълна забрана за отглеждане на норки за кожи

Над 65% от българите са съгласни със забраната, според проучване

Затова от гражданската инициатива искат помощ от премиера Бойко Борисов, за да може Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) да предложи законопроекта за забрана добива на ценни кожи за внасяне в Народното събрание. Те настояват и за среща с министър-председателя за обсъждане на възможностите за въвеждане на забраната възможно най-скоро.

От Гражданската инициатива планират още един протест с шествие на 9 юли от 18.00 ч. пред сградата на Народното събрание, ако исканията им не бъдат изпълнени. Стефан Димитров отчете, че годишно се умъртвяват над 120 000 норки в газови камери, а по думите му целта е да се достигне до 400 000 животни.

64 организации искат забрана за отглеждане и умъртвяване на животни за кожи

64 организации искат забрана за отглеждане и умъртвяване на животни за кожи

Призовават депутатите да вземат информирано, морално, отговорно и общественополезно решение