Коронавирусът продължава да се разпространява у нас и прекарахме най-тежката седмица от началото на епидемията. Само преди няколко дни регистрирахме 1 472 случая. Това каза зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сигналите от последните 7-8 дни са повече от категорични. Почти всеки ден имаме едно повишаване с 10%. Безспорно гоним 2000 случая на ден. И няма какво да се лъжем - това нещо ще продължи нагоре. Единственият начин да се преборим с една епидемия е да бъдем солидарни, коментира Габровски.

Броят на пациентите, които са приети в "Пирогов", се е удвоил за последната седмица. По думите му през есенно-зимния период се очаква засилване на Ковид-инфекцията, както много експерти предвидиха.

Имаше нападки към мен, че се опитваме да всяваме паника. Ние сме още вестоносци, защото виждаме за какво става дума. Не е необходимо никой да се плаши, но цифрите растат. Епидемията зависи от нашето поведение. Много добре се подготвихме по време на тази първа вълна. В момента сме по-подготвени, но няма здравна система в света, която да е готова, ако има прекалено голям наплив, допълни зам.-шефът на "Пирогов".

Не мога да гледам с лека ръка на хора, които разпространяват информация, че такова заболяване няма и че е най-обикновен грип. Темата стана политическа. Летният сезон беше сравнително спокоен, вирусът не изчезна, но бройките бяха сравнително ниски, което позволи политическото говорене да се разгърне в нови нива", заяви още проф. Николай Габровски.

Припомняме, че страната ни постави рекорден брой на заразени с коронавирус за последното денонощие. По данни на Единния информационен портал 327 нови случая на заразени с COVID-19. Общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията е 37 889, като 1883 от тях са медици.

Най-много са новорегистрираните носители на вируса SARS-CoV-2 в градовете София, Благоевград и Търговище.