Неваксинирани не могат да бъдат отстранявани от работа или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Работодателят може да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите, коментира пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

По думите му "не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване) и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%".

Служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск. "Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права".

Стойчо Кацаров: Обмисля се локдаун, това е последната възможност

Стойчо Кацаров: Обмисля се локдаун, това е последната възможност

Изборите нямат нищо общо с мерките, категоричен е здравният министър

Мярката 60/40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта. "При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта".

Няма да има технологично време за актуализация на бюджета.

"Проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено."

"Екстремно харчене на пари в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета".

Не се обсъжда забрана за излизане за неваксинирани възрастни хора

Не се обсъжда забрана за излизане за неваксинирани възрастни хора

Гълъб Донев увери, че се следи ситуацията с доставките на кислород за болниците