Киберпрестъпниците са крачка напред, но ние винаги им дишаме във врата. Това заяви комисар Владимир Димитров, началник-отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП в сутрешния блок на БНТ за измамите с криптовалути.

Индикатор за измама с криптовалута е, ако сделката е прекалено хубава и печалбата е прекалено изгодна. Измамниците не знаят граници в своето нахалство да искат пари - те ще продължават да искат пари, докато хората им ги пращат.

В ГДБОП имат регистрирани множество сигнали за измами с криптовалути и от началото на епидемията случаите на такива измами се увеличават тревожно и драстично. Огромна част от жертвите биват измамени от наивност и неинформираност за това как се случват нещата в киберпространството и как се търгуват криптовалути, обясни комисар Димитров.

ГДБОП извършват десетки разследвания на подобни измами, като дори конкретен гражданин загубил няколко милиона лева за продажба на криптовалута. Киберпрестъпниците и измамниците обикновено са от друг континент или от няколко държави, изтъкна комисар Димитров.

Разкриха 98 „финансови мулета“ по време на международна акция на ГДБОП

Разкриха 98 „финансови мулета“ по време на международна акция на ГДБОП

Установени са 100 неправомерни транзакции на обща стойност 2 491 827 евро

ГДБОП успяват да блокират стотици хиляди лева от цял свят и да върнат голяма част от тях на пострадалите. В последните години ГДБОП имат тясно взаимодействие с техните партньори по цял свят - Аржентина, Бразилия, Украйна, Германия, Австралия, с които общуват и обменят информация.

Няма законодателство, което да казва, че търгуването с криптовалута е незаконен бизнес, но трябват познания за това. Нещата не са изключително сложни, но хората, които търгуват с криптовалути трябва да знаят 5-6 базисни неща, които помагат правилно да се работи с тях, разясни комисарят.

По думите му може да се печели от инвестирането в криптовалути, но по-голямата част е инвестирането и в луксозен живот. Най-често попадащите в клопката на киберпрестъпниците са млади хора, но за съжаление възрастовата граница расте.

ГДБОП залови мъж, хакнал сайтове на финансови институции

ГДБОП залови мъж, хакнал сайтове на финансови институции

Хакерът се е свързвал с представители на фирмите, с искане за откуп

ГДБОП имат сигнали и за сваляне на материали от интернет на детска сексуална експлоатация. Проблемът за това е, че родителите не обръщат внимание какво правят децата им в киберпространството, каква игра играят и с кого комуникират.

Киберпространството е много опасно и гъмжи от измамници, предупреди комисар Димитров и допълни, че семейната среда се оказва сериозен проблем.

Основният проблем на интернет потребителите е тяхната неопитност, неинформираност и желанието за бързо забогатяване. Тази неопитност и неинформираност може да бъде преодоляна още с обучение в ранна детска възраст за това какво е киберпространството и какво се случва там. Паролите винаги трябва да бъдат сложни и дълги, като трябва да се сменят поне веднъж годишно.