Една малка част от хората, които не спазват правилата срещу разпространението на коронавируса може да провалят усилията на всички, които подхождат отговорно към ситуацията и правят жертви. За това предупреди ген. Венцислав Мутафчийски в предаването "Панорама" по БНТ.

Той сподели, че е истински разтревожен от хубавото време, което провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън. "Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България - все по-пълни." - поясни началникът на Националния оперативен щаб.

По думите му, преди три седмици сме били еталон за цяла Европа, а сега сме на път сами да провалим положените усилия.

Той обясни, че са се появили много хора, които са отправяли погрешни послания, предивикано е разединение в обществото.

Ген.Мутафчийски посочи, че досегашните мерки дават резултат, защото основната им цел е била да се държи нисък процентът на заразени, за да може здравната система да поеме болните.

"Нямаме нито един пациент, който да е оставен извън болницата", подчерта той, като допълни, че у нас не се взимат такива тежки решения, каквито се взимат в други държави - кой да бъде интубиран и кой не.

Според ген. Мутафчийски е недопустимо такива неща да се случват в цивилния живот.

Кирил Ананиев удължи мерките срещу COVID-19 до 13 май

Кирил Ананиев удължи мерките срещу COVID-19 до 13 май

Във връзка с разпространението на COVID-19 и усложняващата се обстановка.

По отношение на тестовете той коментира, че те няма да решат проблема. Изправени сме пред нова болест, която не може да се мери с аршините на старите епидемии - при този вирус има много неясноти, каза още Венцислав Мутафчийски. Все повече се публикуват научни съобщения за резаразяване на хора, които преди това са прекарали болестта.

Генералът обясни, че все още не е ясно как ще се държи COVID-19 при по-топло и сухо време, но е установено, че топлото и влажно време не му влияе съществено.

По думите му, с PCR тестовете трябва да се изследват болните и хората от първата линия, а след като се натрупа достатъчно време от развитието на епидемията, би трябвало да се правят тестовете за антитела, с които да се види какъв имунитет има популацията.

"Има голяма надежда и ние показахме на света, колкото и претенциозно да звучи, че може да се справи една малка държава, която има ограничен ресурс." - посочи той.

Той смята, че с напредване на времето и особено във връзка с предстоящите празници, би трябвало да се предложат по-строги мерки: "Най-малкото трябва да се въведе задължително носене на маски и по-строг контрол върху събирането на хора."

Генералът заяви, че ще предложи това на правителството.

"Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех." - обобщи той.