"Мораториумът можеше да падне, но не пада и ще остане още дълго". Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев пред БНТ.

Отлагането на мораториума ще го платим от 1 април с лихвите, предупреди Добрев и добави, че правителството не дава компенсации. Според него хаосът е вреден за бизнеса, който няма как да планира работата си, а стотици предприятия останали без работа. Най-големият проблем е, че високите цени на електроенергията рефлектират върху крайните цени, посочи Добрев.

По думите му компенсациите на правителството са на пресконференции и на обещания пред медиите, а не на реални действия.

КЕВР иска енергийният министър да се обоснове за цената на газа за януари

КЕВР иска енергийният министър да се обоснове за цената на газа за януари

Регулаторът пита как МЕ е изчислило, че газът може да поскъпне само с 5%

Той обясни, че за да се нагласят кандидати на коалицията за председател на КЕВР, трябва да се промени законът. Много по-малък е шансът КЕВР да стане професионален орган. КЕВР няма как да реши проблемите през последните 6 месеца, а трябва да бъдат решени от правителството, но те не го правят, посочи Добрев.

ГЕРБ нямат кандидат за председател на КЕВР, но харесват Иван Иванов и биха го предложили за втори мандат, въпреки че настоящият шеф на регулатора не иска втори мандат. Профилът на следващия председател трябва да бъде експерт и няма да се подаде на натиск от правителството. Ако не е независим регулаторът, правителството ще му разпореди да намали цената на тока, категоричен бе Делян Добрев.

Отложиха приемането на новите правила за КЕВР, ГЕРБ съзряха пазарлък

Отложиха приемането на новите правила за КЕВР, ГЕРБ съзряха пазарлък

Аргументът за отлагането е, че предстои вътрешнокоалиционен експертен съвет