Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов поиска информация от енергийния министър Александър Николов за становището за формиране на цената на природния газ за януари.

В писмо шефът на КЕВР посочва, че на вчерашния брифинг в Министерството на енергетиката министърът е заявил, че е имало достатъчно инструменти за "различен микс" за регулирания пазар на природен газ и според анализите на МЕ цената на природния газ от 1 януари 2022 г. е можело да бъде 107,60 лв за мегаватчас, което е ръст от 5,15%, а не както е предложил "Булгаргаз" и енергийният регулатор утвърди - с 30%. Министърът заяви и че не са използвани всички възможности и не е спазена нормативно заложената схема с приоритет да се използва газът от различни източници с най-ниски цени.

По тази причина Иванов настоява Николов да предостави изготвения от експертите на МЕ анализ, както и използваната информация, за да могат членовете на КЕВР да се запознаят с тях и да преценят дали твърденията са основателни от регулаторна гледна точка.

КЕВР ще информира обществеността за своето становище след получаването на отговор от Министерството на енергетиката и след провеждането на анализ на експертно ниво от страна на регулатора.

Шефът на "Булгаргаз": Ще предложим поевтиняване на газа с 12-13%

Шефът на "Булгаргаз": Ще предложим поевтиняване на газа с 12-13%

Във вторник ще бъде внесено заявление в КЕВР, заяви Николай Павлов