Има ли неизвестни за широката общественост сенчести интереси на руски лобита в планираното изграждане на завода за батерии за съхранение на енергия и масив от такива мощности, който следва да се осъществи в района на Маришкия басейн и е финансиран по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Това попитаха от ГЕРБ на брифинг в кулоарите на Народното събрание. Питането на опозиционната партия - има ли връзка правителството с руски олигархични заради предстоящото изграждане на батерийните мощности и отдаването на големи площи на компанията изпълнител, избрана не след конкурс, а директно.

Планът за възстановяване спасил от смъртна опасност енергетиката ни

Планът за възстановяване спасил от смъртна опасност енергетиката ни

Той е разработен като оперативна програма, според становището на ЕК

"Тази сутрин мнозинството отхвърли предложението на ГЕРБ да се създаде анкетна комисия, която да разследва подписания меморандум между българското правителство и Gemcorp. Елементарна проверка в любимата търсачка на властта Гугъл, показва, че за въпросната фирма е имало съмнения за корупция в Австрия", каза бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Как е избрана тази фирма за изпълнител на проекта и ще получи ли държавна земя в района на "Мини Марица-Изток", попита енергийното острие на ексуправляващата партия.

Енергийното министерство подкрепя БЕХ за промени в "Мини Марица-изток"

Енергийното министерство подкрепя БЕХ за промени в "Мини Марица-изток"

Според тях, промяна на седалището няма никакво касателство с дейността на дружество

"Само преди няколко седмици вицепремиерът Василев на парламентарна комисия каза, че въпросните батерии на стойност над половин милиард по Плана за възстановяване и развитие, че ще бъдат купени в режим на почти директна доставка с почти дискриминационно изискване производителят да се намира в България и се съгласи, че не е проблем да плати 375 милиона за финансови проекции. Тоест, той каза, че тази процедура ще се извърши в нарушение на Закона за обществените поръчки", добави на свой ред вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

"Правителството дойде с анонси за почтеност, прозрачност, парламентаризъм. Три месеца след това нито има почтеност, нито има прозрачност, нито има парламентаризъм. Властта е глуха. Тя не чува нищо повече от собствената си пропаганда", остър бе той.