България е единствената страна, която не получава средства по плана за възстановяване и устойчивост. Затова и Джевдет Чакъров, ДПС, заяви, че се надява днес в парламента да се проведе една истинска дискусия.

От ДПС са притеснени, че в Плана за възстановяване и устойчивост липсват приоритети, съгласувани с националния интерес в сферата на енергетиката и транспорта в плана. Чакъров постави въпроса как ангажимента на страната ни за намаляване на емисиите от централите в Маришкия басейн ще се отрази на работниците, тъй като според него това означава над 4000 работници да останат без работа. Планът е разработен като оперативна програма, според становището на ЕК. Много от заложените проекти в плана не са аргументирани. ДПС се опасява, че тази година ще е нулева и за оперативните програми.

Асен Василев обясни, че е премахнат проекта от плана за изграждане на парогазова централа като изтъкна, че този проект е бил смъртна опасност за българската енергийна система. Това е нерентабилен проект, според финансовия министър. Освен това от 7 до 10 години от изграждането на централата щяло да се наложи да я затворим. Финансовият министър обясни, че трябва да изпълним ангажимента си за намаляване на парниковите емисии. Това не застрашава енергийната ни система.

МАЕ: Метановите емисии са по-високи отколкото се твърди

МАЕ: Метановите емисии са по-високи отколкото се твърди

Емисиите са с около 70% повече отколкото в данните, предоставени от правителствата по света

Той увери от парламентарната трибуна и че изграждането на завод за батерии и съхранение на енергия ще е на конкурентен принцип. България не иска и няма да се откаже от своята енергийна независимост, категоричен бе финансист номер едно. Обсъждането на плана продължавало. Средства към конкретни етнически общности няма да има, защото това създавало разделение в обществото, според него.

От ИТН също заявиха, че недоумяват защо текста на плана се крие и също поискаха да го прочетат. Само ще спечелите от това, ако направите този плана видим, каза Виктория Василева. Планът е видим, отговори й вицепремиерът. Няма да правим икономически недалновидни проекти, успокои още той.

Българската енергетика няма полза от батерии, смята Делян Добрев от ГЕРБ. Проектът за батериите е скандален, по мнението му и посочи фирми с интерес към ВЕИ, които щели да получават грантове по плана. Г-н Добрев, явно не сте внимавали в часовете по математика, захапа го Асен Василев. Закачката между двамата е и заради факта, че и Василев ,и Добрев са възпитаниците на хасковската езикова гимназия. Грантове не се дават за ВЕИ проекти, обясни той. Няма фирми, близки до кабинета, които да се занимават с ВЕИ, категоричен бе в отговора си финансовия министър.

Депутатите се скараха кой има ВЕИ, докато търсят в мъглата едни 200 млн. лв.

Депутатите се скараха кой има ВЕИ, докато търсят в мъглата едни 200 млн. лв.

От ГЕРБ станаха на крака и аплодираха, че нямат участие в бизнеса с ВЕИ