На продължил едва 3 минути брифинг без възможност за задаване на въпроси от страна на медиите, ГЕРБ изрази съмнения дали наскоро назначения шеф на Държавния фонд "Земеделие" Борис Михайлов не е бил съучастник в данъчни измами и източване на ДДС в особено крупни размери.

"През 2008 г. срещу лицето Борис Давидов Михайлов и 6 други лица е внесен обвинителен акт за документни и данъчни измами. Обвинителният акт е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001-2004 г.

Антон Кутев: Шефът на ДФ "Земеделие" не е осъждан, а е осъдил прокуратурата

Антон Кутев: Шефът на ДФ "Земеделие" не е осъждан, а е осъдил прокуратурата

През 2014 г. съдът е осъдил прокуратурата в полза на Михайлов

Лице със същите имена е било задържано в ОПГ, източила през 2004 г. ДДС. Лицето е било задържано в качеството му на директор на данъчното управление в столичния район "Овча купел", започна в стил криминална справка Тома Биков от ГЕРБ.

По думите му участниците в ОПГ-то регистрирали фиктивни фирми, които отчитали фалшиви обороти, за да източват ДДС, в последствие прехвърляни на малоимотни лица. По схемата, според разследващите, били източени 15 млн,. лева. В нея били участвали и корумпирани данъчни служители.

Сменят шефа на Държавен фонд "Земеделие"

Сменят шефа на Държавен фонд "Земеделие"

Настоящият изпълнителен директор е подал молба за освобождаване

"Аз имам само един въпрос - дали този Борис Михайлов, който е съден и арестуван, е същият, който 10 юни бе назначен за изпълнителен директор на Държавен фонд земеделие", попита вторият в ГЕРБ Томислав Дончев, след което двамата с Биков излязоха от залата, без да дадат възможност за задаване на журналистика.

Михайлов не бе открит за коментар по случая.

Преди няколко дни на редакционната поща на news.bg се получи писмо от името на Борис Давидов Михайлов. С него той иска да се заличи информация от 2004 г., която била видима в историята ни. Ние не открихме въпросното дело и обвинение, което е водено срещу него по търсене с ключови думи.

"За съжаление преди 17 г. наистина бях обвинен макар и напълно невинен. Знаете че в нашата държава за съжаление това се случва често!", пише в писмото.

В писмото се посочва и че с Определение от 04. 04. 2008 г. на Софийски градски съд, Наказателно отделение, 2 състав с председател Димитрина Ангелова е било прекратено наказателното производство по отношение на Пламен Стоянов Калчев, Цветелина Георгиева Калчева, Борис Давидов Михайлов и Марио Георгиев Камишев. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Борис Давидов Михайлов на база на това определение е и осъдил прокуратурата на Република България с решение №2172 от 26.11.2014 г. на Софийския апелативен Съд, Гражданска колегия, 4 състав. Председател е била Нели Куцкова, а членове: Яна Вълдобрева и Светлин Михайлов.

След влизането в сила на решението прокуратурата на Република България е изплатила присъдено обезщетение с изпълнителен лист от 19.08.2015 г. за претърпени неимуществени вреди от незаконното обвинение.

Борис Михайлов иска информацията да бъде заличена. След получаване на това писмо news.bg направи опит да се свърже по имейл за обратна връзка, но отговор не последва. 

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Също така има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право", пише в биографията му на сайта на ДФЗ.