По всички данни на "Софийска вода" АД отсъстват каквито и да било основания да се твърди, че водата в София е замърсена и съдържа живак, олово и естествен уран. Годишно Столична община чрез "Софийска вода" осъществява над 140 000 изследвания на качеството на водата.

Водата в София не крие риск за здравето на хората, уверяват от здравната инспекция

Водата в София не крие риск за здравето на хората, уверяват от здравната инспекция

Няма отклонения в качеството на питейната вода

По този начин общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева опроверга твърденията на депутата от БСП Таско Ерменков, че водата в София е замърсена, негодна и некачествена за пиене.

Софийска вода опроверга слухове за отровна вода

Софийска вода опроверга слухове за отровна вода

И Таско Ерменков притеснен от състоянието на водата

По думите й гражданите на София могат да бъдат спокойни, защото няма никакви отклонения в качеството на водата, няма повишени замърсявания и нито едно от лабораторните изследвания не показва това. Радева изтъкна, че това твърдение не може да бъде подлагано на съмнение, защото лабораторията е модернизирана през последните месеци.

"Чрез денонощния мониторинг, който се извършва от "Софийска вода", се дава навременна гаранция, че софиянци получават навременна и качествено проверена вода", каза тя и допълни, че това, което се публикува в социалните мрежи е една некоректна, недостойна и непочтена фалшива новина.

Радева изрази и възхищението си, че водата в София е шестата по чистота в Европа поради технологиите за нейното пречистване. Тя увери, че Столичната регионална инспекция също ще провери качеството на водата през седмицата.

На въпрос изсипали ли си са в река Искър огромно количество химикали, тя заяви, че твърденията, които са публикувани на сайта на "Софийска вода" АД, че водата е замърсена и негодна за пиене, не са верни.

В отговор на запитване дали е вярно, че Димитър Георгиев, началник на ДАНС, е потвърдил информацията, публикувана от Таско Ерменков, че водата е замърсена, от централата заявиха, че не се наблюдава никакво замърсяване и тази информация е невярна.

Депутатът Александър Иванов от своя страна обвини Таско Ерменков за невярната информация, която е публикувал и посочи, че това не е първият статус от страна на червения депутат в социалните мрежи.

"Ако това е така, къде са БСП, къде е Корнелия Нинова и дали те ще се намесят. Този път отново ли ще се смеят, защото тук става въпрос за 2 милиона жители на столицата, които в момента се чудят какво да правят", подчерта Александър Иванов и добави, че от БСП трябва да понесат своята отговорност и наказание по случая.

От ГЕРБ се заканиха, че ще сезират ДАНС и Софийската градска прокуратура по случая.

Депутатът Станислав Иванов от своя страна призова Таско Ерменков да разкрие кой така загрижено и анонимно му е "хвърлил бомбата", че водата в София е негодна и замърсена за пиене.

"Какво целите г-н Ерменков и защо се опитвате да поставяте българските граждани в страх, чудене и парализа", попита герберът и допълни, че трябва да се засрами от своята постъпка.

Иванов се нахвърли върху БСП и за заигравката им с превозвачите, със страховете на хората в Кърджали, че ще се отделя, за продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, за водата в Хасково, че съдържа уран.

"Това ли ви е начинът да печелите политически дивидент, след като се заигравате със страховете на хората", отсече той.