Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ) наложи глоба на директора на дома за стари хора в столичния квартал "Драгалевци" заради нарушения при неговото управление.

Агенцията и се самосезира и извърши проверка, след като в медиите беше изнесена информация за физическо насилие в частния дом в "Драгалевци", съобщават от АКСУ. В съобщението се казва, че са констатирани нередности, но не се уточнява дали са установени данни са насилие.

Това е втората инспекция за последните 3 месеца.

При първата проверка в началото на август бяха открити редица нарушения - настаняване на психично болни, хора с деменция и здрави възрастни на едно и също място, както и липса на мултидисциплинарни екипи, които да изготвят индивидуални оценки на потребностите и индивидуални планове за подкрепа на обитателите на дома.

От агенцията са поставили срок до 30 септември, в който нередностите да бъдат отстранени.

"При повторната проверка беше установено, че директорът на дома за стари хора не е предприел мерки за тяхното изпълнение, поради което му е наложен акт за административно нарушение на стойност 3000 лв." - посочват от АКСУ.

През лятото на тази година АКСУ започна поредица от проверки за качеството на този вид социална услуга. До момента са проверени 50 частни домове, като резултатите от тях предстои да бъдат обобщени и анализирани, уточняват от агенцията.