Комисията за защита на потребителите (КЗП) нареди на „Германос" да прекрати предоставянето на заблуждаваща информация за характеристиките на стоките, които предлага в търговските си обекти.

От Комисията уточняват, че фирмата е публикувала на интернет-страницата си рекламно съобщение, с което предлага за продажба преносим компютър с определени параметри, които не отговарят на действителните за посочения модел, наличен в магазина.

Инспекторите на контролния орган са констатирали измамата при посещение на един от обектите на веригата. Разминаването в информацията е по отношение на RAM паметта. В офертата на web страницата на фирмата е посочено, че тя е 2 GB, а се оказва, че всъщност е наполовина по-малко, тоест 1 GB.

От комисията са наложили глоба на фирмата, която за конкретното нарушение е в размер до 15 000 лв.

Проверката на КЗП е по повод постъпила жалба на потребител. Клиентът се е повлиял от оферта, която му е била предоставена при посещение в магазин на „Германос".

В нея е било записано, че компютърът е с RAM памет 2 GB, но когато е започнал да го ползва, установил, че реално разполага с 1 GB памет. След като клиентът предявил рекламация, от фирмата надградили лаптопа с още 1 GB.

Решението на Комисията за защита на потребителите е, че с поведението си фирмата уврежда икономическите интереси на потребителите, като използва нелоялна търговска практика за стимулиране на продажбите си.

Проверка на news.bg установи, че на сайта на фирмата продължава да има поместена реклама на преносим компютър с указаните параметри на RAM паметта.