За първото тримесечие на годината митническите служители на МП Летище Пловдив са задържали 266 640 къса цигари, съобщава Агенция "Митници". Проверени са 163 полета по редовни международни линии.

Всички тютюневи изделия са били предназначени за изнасяне от страната за държави от Западна Европа. Съставени са общо 32 акта за нарушения на митническото и на акцизното законодателство. Броят на установените случаи е нараснал във връзка с увеличения брой пътници и полети от началото на годината, а стимул за нарушителите се явява относително ниската цена на тютюневите изделия у нас спрямо цените на цигарите в други европейски държави.

Най-голямото количество тютюневи изделия са открити през януари. В багажа на пътник, пътуващ за Лондон са открити 33 000 къса (1650 кутии) цигари. На нарушителя е наложено административно наказание. Наложена му е глоба в размер на 18 060 лв.

На второ място по заловени количества за първото тримесечие на 2022 г. се нарежда пътничка, заминаваща също за Лондон, но през месец март, която опитала да пренесе в багажа си 20 000 къса (1000 кутии). По случая е образувано административнонаказателно производство.

От Агенция "Митници" заявиха, че само за първите 10 дни на април на МП Летище Пловдив са задържани 3526 кутии (70 520 къса) цигари.

Агенция "Митници" напомня, че пътниците, използващи въздушен транспорт, могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна.

Пътници, които пренасят количества по-големи от лимита, подлежат на глоба, а цигарите се задържат от митническите служители.

Втори склад за контрабандни цигари е разкрит в Пловдив

Втори склад за контрабандни цигари е разкрит в Пловдив

25 600 000 къса цигари са иззети общо при цялата акци