Не поемаме нов дълг от 10 милиарда лева и засега се отказваме да търсим финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ). Това стана ясно по време на второ четене на актуализацията на бюджета в ресорната парламентарна комисия.

Припомняме, след първо четене излезе такава информация, която днес бе опровергана.

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

На извънредно заседание на кабинета одобриха актуализация на бюджета

Няма нов дълг от 10 милиарда лева, стана ясно от обясненията на Менда Стоянова. Давала се гъвкавост на министъра на финансите при емитирането на дълг. Според шефката на бюджетната комисия това звучало идеално.

Румен Гечев посочи, че има възможност да се обърнем за помощ към МВФ, а фондът не правел страните много щастливи, както се изрази той. Получаване на помощ от МВФ имало позитиви, по думите му, но имало и много тежки условия. Червеният депутат посочи, че фондът можел да ни наложи тежки икономически ограничения със сериозни политически последствия.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че пазарите в момента са нестабилни.

КНСБ "за" актуализацията на бюджета, но с по-висок лимит на дълга

КНСБ "за" актуализацията на бюджета, но с по-висок лимит на дълга

Той трябвало да е поне 15 млрд. лева

Ще наблюдаваме пазарите от близко и в най-подходящ период ще интервенираме, изтъкна той. Много са финансовите институции, от които можем да ползваме финансова подкрепа, стана ясно от думите му.

За да няма притеснения, финансист номер едно оттегли текста за МВФ. Рано е още за такъв дебат, подчерта Горанов. Ще ползваме финанси от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и от Банката на Съвета на Европа.

Йордан Цонев от ДПС се изненада от действието на финансовия министър, тъй като за него било време за дебат за заем от МВФ , а и все пак фондът бил опция. Пред МВФ опашката вече е голяма, предупреди той.

Лимитът на дълга бил горещият картоф, който БСП ще прехвърля от ръка на ръка

Лимитът на дълга бил горещият картоф, който БСП ще прехвърля от ръка на ръка

Менда Стоянова иска буфери и възможност за гъвкаво реагиране

Румен Гечев защити Владислав Горанов в оттеглянето на текста за МВФ. Много е правилно това, което прави финансовият министър, изтъкна социалистът. Финансист номер едно не повярва на похвалите, тъй като с Гечев са в дежурни спорове, а социалистът му обясни, че сериозно подкрепя действията му за МВФ.

Така актуализацията мина на второ четене в комисията.