Лимитът на дълга до 10 млрд. лева ще бъде горещият картоф, който ще прехвърля от ръка на ръка БСП. Това заяви пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя посочи, че останалите парламентарни групи са уверили, че ще подкрепят предложението за актуализацията на бюджета.

Според нея трябва да има буфери и възможност за гъвкаво реагиране, тъй като няма параметри на кризата като времево и изражение на икономическите последици.

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

На извънредно заседание на кабинета одобриха актуализация на бюджета

Стоянова заяви, че мярката 60/40 е за компании с дейност, която ще е в намален размер през периода на кризата, или за такива, които ще забавят работа, за да задържат специалисти. Все пак тя подчерта, че всяка компания ще прецени кое е най-доброто за нея.

Па нейни думи се дава гъвкавост на правителството да вземе от вътрешните и външните пазари сума, която може да се харчи след решение на Народното събрание и с корекция в държавния бюджет. Идеята е разходите да са от преструктуриране на вече планирани такива, които могат да бъдат отложени във времето, обясни Стоянова.

Предстои днес да бъде решено как ще работят комисиите и парламентът, след като вчера стана ясно, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с положителна проба за коронавирус. Това налага изследване на всички 240 народни представители и може да постави Народното събрание под двуседмична карантина.

Нинова: БСП чака актуализирания бюджет, тогава решава подкрепят ли го

Нинова: БСП чака актуализирания бюджет, тогава решава подкрепят ли го

Социалистите не искат теглене на нов външен дълг