Следим процесите в икономиката и се надявам да бъдем адекватни, Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет, където беше представена мярката за подпомагане на бизнеса от страна на държавата, станала известна като 60/40.

Финансовият министър настоя, че не желае да има "свръхреагиране". Припомняме, на Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Премиерът смята, че няма да стигнат

Горанов призова работодателите, ако виждат перспектива в дейността си, да кандидатстват по мярката 60/40, но тези, които отсега виждат, че няма да имат възможността да се справят, да не го правят. Тези фирми, които са били на ръба още преди кризата, едва ли ще могат да останат незасегнати от кризата, посочи финансовият министър.

Тези работодатели, които не могат да се справят, за тях мярката не може да бъде пълноценна или може да бъде пълноценна в част от персонала, който е ключов или може да им трябва.

Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Сачева представи постановлението за мярката 60/40

Няма ограничение в служителите при кандидатстването на едно предприятия за мярката 60/40. Периодът, в който може да се кандидатства е 3 месеца. Никой няма да бъде накаран насила да приложи тази мярка.

Ако кризата се развие, ще трябват и други радикални мерки, но правителството е готово да даде толкова, колкото да стигнат.

В момента единствената актуална тема е за допълнителните възнаграждения в държавната администрация и лекарите, които са на първа линия в борбата с епидемията. Трябвало да се мисли за стимулиране на тяхната активна грижа за хората, заразени с коронавирус.

Нашата роля и отговорност е да запазим баланса, така че и тези 3 млн. български граждани, които разчитат на доходите си от бюджета, да ги получават, изтъкна финансовият министър и посочи, че не се е обсъждала темата за промяна на пенсионното законодателство за осъвременяване доходите на пенсионерите.

АИКБ видя дискриминация на работещите в мярката 60/40

АИКБ видя дискриминация на работещите в мярката 60/40

Схемата била приложима само за компании, които не са в дълбока криза

Централната банка и търговските банки активно заедно с Европейския банков орган готвят единна методика за разсрочване на задължения по кредити. Темата е много технологична и в момента, в който се качи на страницата на БНБ, ще се наложи разяснение от страна на БНБ и търговските банки, обясни Горанов.

Тези мерки дават гъвкавост на кредитополучателите и търговските банки, за да не се наложат прибързани мерки и да не тежи на регулаторните изисквания към търговските банки.