Има пари за 3 месеца, ако стане 6 или 9 месеца - нямаме отговор какво правим. Търсим отговор как да разположим парите във времето. Това заяви премиерът Бойко Борисов на първия брифинг на Оперативния щаб, който вече ще се провежда веднъж дневно и в Министерски съвет, и след провеждането на Национален съвет за тристранно сътрудничество на тема мерките на държавата в подкрепа на бизнеса.

Борисов е провел разговор с МВФ с цел да се почерпят опит и положителни практики. Светът се готви, 81 държави са поискали пари от МВФ, което е рекорд.

Можем да вземем заемни пари, но всеки заем се връща, ще ни го връща децата, защото икономиката няма да тръгне стремглаво нагоре, предупреди Борисов и посочи, че възстановяването на икономиката на Китай върви доста по-бавно, въпреки че именно той е снабдител на целия свят.

"Истинските се моля да бъдем разумни и да изкараме с тези пари три месеца."

Борисов очаква само след месец - два да го попитат какви ще са мерките за възстановяване. А ако вече сме изхарчили всичко, попита Борисов, настоявайки, че не всички искания могат да бъдат изпълнени - парите трябва да се слагат на точните места. Всичко данни показват, че светът е в изключително тежко положение. Такава криза не е имало, подчерта премиерът.

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата

Вижте колко са спестяванията на физическите лица, на бизнеса и в резерва. Трябва ли всеки да каже - държавата ще плати, призова премиера журналистите. Той е останал с впечатлението, че някой иска да се възползва от тази криза, за да забогатее, взимайки от държавата. Борисов бе категоричен обаче, че резервът на парите за пенсии няма да бъде пипан.

Той даде за пример мерките на Доналд Тръмп, които са за срок от два месеца. Икономически и българският премиер се надява за два - три месеца да преодолеем кризата.

Мерки на общоевропейско ниво предлагат срещу коронавируса

Мерки на общоевропейско ниво предлагат срещу коронавируса

1000 бързи теста ще бъдат направени на групи от хора

Борисов е разпоредил още веднъж да се направи преглед на списъка на работниците в първа линия, които ще получат 1000 лв. към заплатите си за март месец. Да няма нито един пропуснат човек, е разпореждането на Борисов.

Започва сформиране и на щабове от доброволци. За това ще отговаря комисар Николов, а утре вицепремиерът Томислав Дончев ще проведе разговори в Националното сдружение на общините за уточняване на телефони за социална помощ. За радост има много желаещи, коментира Борисов.

3260 са доброволците в България

3260 са доброволците в България

Те са разпръснати в 233 общини и са ръководени лично от кметовете

Много е вероятно курсанти да бъдат изпратени на КПП-та за отмяна на полицаите.

Борисов се заяде с изказване от левицата за Държавния резерв и липсата на спирт. "Ние произвеждаме с хиляди тонове спирт, за какво ни е Държавният резерв", попита Борисов. Направен е за всеки случай преглед на резервите от пшеница, леща, боб и царевица, за да бъдат успокоени и животновъдите.

Консенсус за компенсиране на фирмите, но синдикати и работодатели - с резерви

Консенсус за компенсиране на фирмите, но синдикати и работодатели - с резерви

Заради кризата с новия коронавирус