България има готовност да се присъедини към европейската инициатива за осигуряване на ваксина за коронавируса, съобщават от Министерски съвет.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включване на страната ни в инициативата за осигуряване на ваксина с равен достъп за населението на всички държави членки на ЕС.

Четири страни от ЕС се договориха с AstraZeneca за ваксина срещу коронавируса

Четири страни от ЕС се договориха с AstraZeneca за ваксина срещу коронавируса

Италия, Германия, Франция и Нидерландия сключиха договор с британската компания

Борисов е категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.

В петък по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри Ананиев заяви готовността на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина за COVID-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между ЕК и държавите членки.

AstraZeneca може да достави 2 млрд. дози ваксина

AstraZeneca може да достави 2 млрд. дози ваксина

В четвъртък компанията подписа две сделки

На този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина. Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави - Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината COVID-19 на Университета в Оксфорд.

Държавата ни разглежда и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС. България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция.

Франция, Германия, Италия и Холандия със съюз за ваксина против Covid-19

Франция, Германия, Италия и Холандия със съюз за ваксина против Covid-19

Германия, Франция, Италия и Холандия са убедени, че успешен резултат изисква съвместна стратегия и инвестиции