Националната ветеринарномедицинска служба и Националната асоциация на млекопреработвателите обсъждат актуализирането на Българските държавни стандарти за производство на кисело мляко, сирене и кашкавал.

Идеята е името „сирене" или „кашкавал" да се дава само на продукти, произведени от мляко по традиционни български технологии.

Одобрените проекти, в които се използва само мляко, ще бъдат обозначавани със специален стикер.

Според Димитър Зоров заради недостиг на качествено родно мляко преработвателите компенсират с внос от Европа.

От асоциацията посочват и един парадокс - българското качествено мляко е с 30% по-скъпо от качественото мляко в останалите европейски страни.

Предлагането на некачествени и вредни храни трябва да се контролира от държавата.

Как ще стане това при липсата на лаборатории остава неясно, смятат от Асоциация на млекопреработвателите.

Припомняме, от началото на седмицата ветеринарните служби, здравни експерти и прокуратура започнаха проверки по преработвателните предприятия за мляко и месо.
Прокуратурата се самосезира след редица публикации в медиите за качеството на родните продукти и за използването на заместители, които не са обозначени върху етикетите.