Министерство на туризма ще опита да върне помощта от 35 евро за заета седалка в чартър. Това обеща министърът на туризма доц. Стела Балтова по време на среща с Асоциацията на инкаминг агенциите, в която членуват най-големите туроператори.

Балтова представи становището на Министерството на туризма, което предвижда да инициира възобновяването на схемата в дизайна й до 15.09.2021г. чрез внасяне на предложение от Министерски съвет на законодателна промяна, която да отмени обнародвания на 16.09.2021 г.

Тази предстояща промяна ще има за цел възстановяването на схемата за туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, без да се налага изискването за използване на български авиопревозвачи.

Еврокомисията одобри трета фаза от 35 евро помощ на седалка за туроператори

Еврокомисията одобри трета фаза от 35 евро помощ на седалка за туроператори

Предвидено е схемата да има следваща четвърта фаза

Въпреки прекратяването на третата фаза на схемата, периодът за който тя е нотифицирана, ще бъде включен в подновената схема след изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците.

"Това, което няма да позволим", декларира министър Балтова, "е да пострада имиджът на дестинацията, допусната е неточност и правителството работи по връщане на стария дизайн." Предложението за промяна ще бъде внесено веднага след като бъде сформирано 47-то Народно събрание, увери Балтова.