Пандемията се отразява на всички аспекти на живота, на икономиката - финансовата сфера, с всичките видове финансови услуги, е просто инфраструктура, която обезпечава работата на реалната икономика. Отразява се с всички негативни ефекти от типа на несигурност, на потиснати икономически сектори - разбира се някои процъфтяват. Така че ролята на финансовата сфера в преодоляването на кризата ще е съществена, коментира пред НоваТВ Левон Хампарцумян. 

Относно секторите, които процъфтяват, "вижте какво се случва с акциите на Amazon и подобни на Amazon компании, например, които се занимават с онлайн доставки".

"Аз мисля, че надценяваме интелигентността и влиянието на тези хора. Изчезването на средната класа беше един феномен и без COVID-19. Тя в последните 30-40 години разликата в доходите на хората стана значително по-голяма в развития свят. COVID-19 само ускорява процеси, които вървят така или иначе", обясни той конспирациите, че всичко е измислено, за да може някои по света да станат много богати, средната класа да изчезне, а всички останали да са бедни и лесно управляеми.

Дянков предлага мозъчен тръст за кризата

Дянков предлага мозъчен тръст за кризата

Да се включат Иван Костов и Пламен Орешарски

"Разбира се, това е обратимо - то е циклично. То е циклично, всеки път обаче когато се обръща цикълът. Той е базиран на 4 фактора - това са войни, революции, природни бедствия и пандемии".

За мораториумът върху кредитите той коментира, че "това означава, ако трябва така по-популярно да се обясни, да купим още малко време, за да дадем възможност на компаниите и на банките, които са ги финансирали, да не си стрелят в крака. Тоест - да могат някои вноски по кредити, това е възможност, не е задължително, но тези, които не могат да плащат, още малко да не плащат, без да страда кредитният им рейтинг и без да страда капиталовата база на банките".

"Без този мораториум банките би трябвало да започнат да си изяждат капитала, покривайки загубите от неплатени кредити. Това е едно динамично равновесие, което само купува време - то не решава проблема. Купува време всеки да си направи сметката като свърши това нещо как ще изплува".

Борисов доволен от мораториума върху кредитите

Борисов доволен от мораториума върху кредитите

Според Кирил Ананиев нараства доверието на европейските финансови институции по отношение на България