Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България не променя нищо. Страната ни не губи много от руските санкции, защото износът ни към страни от Европейския съюз е в пъти по-голям. 

Това заяви Георги Харизанов от Институт за дясна политика. Той направи изявлението в предаването "Лице в лице" по bTV. 

Харизанов коментира проекти като "Турски поток", хъба "Балкан", последиците от руските санкции и други теми. 

Според него, страната ни трябва да е щастлива от факта, че руската компания "Газпром" не иска да участва в проекта за хъб "Балкан".

"Българската страна ясно постави условията си там, където Русия има най-големи апетити - енергийните проекти. Въпреки тъгата по предишния стокооборот, която изрази премиерът Медведев, руската страна очевидно няма никакво намерение да сваля санкциите върху вноса на европейски стоки, които тя наложи в отговор на санкции, наложени от ЕС", коментира той.

Харизанов допълни, че ако държавата ни иска да се включи в проекта "Турски поток", трябва само да се погрижи да няма противоречия с европейското законодателство.

За ферибот Бургас - Новорoсийск говорили Борисов и Медведев

За ферибот Бургас - Новорoсийск говорили Борисов и Медведев

Борисов се похвали и със стабилния вече 20 години лев

"Това нещо не беше спазено предния път около "Южен Поток. Подкрепа - не съм сигурен, че трябва да бъде организирана. Премиерът Медведев каза, че се притеснява да не се повторят порочните практики около "Южен Поток", за което руската страна носи огромна вина заради начина, по който беше организиран проектът. Важното е българската икономика да има достъп до енергийни ресурси", каза председателят на Института за дясна политика.

Георги Харизанов допълни, че има една хипотези защо ще има разклонение към България от "Турски поток", въпреки че има договор да минава през Украйна до 2030 г.

"Повтаря се инцидент като в Керченския пролив и Русия отново спира продаването и транзита през Украйна. Тогава какво правим - съдим ги? Но какво правят през това време българските предприятия и заводи - чакат края на делото? Създаването на устойчива система за търговия и пренос на газ е изключително важна за нас, за икономиката, а не за това коя политическа партия ще спори с друга", каза Харизанов.

По думите на Харизанов, не трябва да сме прекалено ентусиазирани за "Турски поток", защото до момента няколко пъти се сменят плановете и политиката на руската страна.