Трябва да започне и изплащането на първите пенсии по втория стълб, известен още като "втора пенсия". Това каза Хасан Адемов - депутат от ДПС в ефира на БНТ. Промените, които се предлагат, са стъпаловидно увеличаване на периода, в който ще могат да се прехвърлят средствата от индивидуалната партида в Националния осигурителен институт. До 2023 година този период е една година, след това расте до 2037 година стъпаловидно до 5 години. Не става ясно какво се постига с големите социални разходи в Бюджет 2021 г.

Според него, с този огромен финансов ресурс, който се излива в пенсионната система, се нарушава структурата и моделът на пенсионно осигуряване, защото повече от половината пенсионери вече ще бъдат на минимален размер на пенсията, като се нарушава и най-важният принцип на социалното осигуряване, а този принцип е размерът на пенсиите да зависи от осигурителния принос. Разходите в бюджета за Националното обществено осигуряване са увеличени с 1 770 000 лв. за следващата година.

За КНСБ допълнителната пенсия е нонсенс, ако не е получена основната

За КНСБ допълнителната пенсия е нонсенс, ако не е получена основната

Според синдиката се запазва разривът между момента на придобиване права по първия и по втория стълб

Един уникален ръст, в последните години не можем да се похвалим с такъв ръст. На следващо място, приходите обаче са с 400 млн. повече, отколкото изпълнението на приходната част на бюджета за тази година, което означава, че тези големи разходи са на базата на дълго финансиране, на увеличаване на дефицита, защото ако дефицитът в началото на 2017 година е бил около 4 млрд., сега за следващата година се очаква да нарасне на 6 405 000 лв, каза още председателят на социалната комисия в Народното събрание.

По думите му, за огромно съжаление, за активна политика на пазара на труда са предвидени само 10 млн. лв., докато миналите години е била 73 млн. Прави впечатление, че парите, които се раздават за догодина, са за администрацията предимно и естествено за пенсионерите. Той заяви, че са подсигурени средствата, които са необходими за ревизирането на социалните услуги.

45 лева е минималната допълнителна пенсия месечно, увери Сачева

45 лева е минималната допълнителна пенсия месечно, увери Сачева

Близките отново ще са по-голямата част от асистентите на хората с увреждания

По отношение на Закона за личната помощ са осигурени 314 млн. лв. за следващата година, като 85 млн. лв. допълнително за асистентска услуга са предвидени в Закона за социалните услуги, което означава, че е възможно тези финансови средства да направят живота на хората с увреждания малко по-добър, достъпът до институции и тяхната адаптация да бъде малко по-адекватна, коментира Адемов.