Хазартът трябва да плаща 50% от печалбата си и да финансира пенсиите, настояват от "Движение България на гражданите".

В позицията си партията изразява опасенията си, че безконтролното разпространение на игри на късмета в страната води до пристрастяване на българите.

3 млн. българи харчат 500 млн. лв. годишно за игри на късмета

3 млн. българи харчат 500 млн. лв. годишно за игри на късмета

Много семейства губят домовете си в хазарт, алармират от Национална мрежа за децата

Ниските данъци и такси, ежеминутната реклама и масовата продажба на талончета по сергиите са резултат от напълно липсващата държавна политика по ограничаване на хазартната епидемия, която залива страната, допълват от ДБГ.

Партията подчертава, че световни проучвания показват, че хазартът създава психическа и финансова зависимост.

КРИБ е против още рестрикции на лотарийните игри в България

КРИБ е против още рестрикции на лотарийните игри в България

КРИБ смята да защитава българския бизнес от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси

Недопустимо е организаторите на игри на късмета да плащат едва 15% годишна такса и да са освободени от ДДС. Считаме, че налозите трябва да са в много по-голям размер, както е при търговците на други вредни за хората стоки като цигари и алкохол, настояват от ДБГ и призовават хазартът да се облага с 50%.

Предлагаме половината от допълнително събраните средства да се използват за гарантиране на реформата на пенсионния модел и увеличаване размера на пенсиите. Справедливо е хазартното лоби, което ограбва предприемчивостта на хората и печели от фалшивите им надежди за бърза печалба, да има своя дял в гарантиране на старините на работещите в момента българи и пенсионери, се подчертава в позицията.

Те също искат Народното събрание да ограничи местата за продажба на лотарийни талони само до пунктове за приемане на залози и да забрани рекламата на игри на късмета в най-гледаното ефирно време.

Оценяваме мощния отпор срещу ограничаването на хазарта, включително чрез телевизионни реклами, като нагъл опит да се охраняват печалбите на едно лоби за сметка на страданието на стотици хиляди българи.

Призоваваме премиера Бойко Борисов да не се крие зад парламентарната си група, а да заяви ясно дали е за ограничаване на безконтролното разпространение на хазартните игри или е за запазване на статуквото. Призоваваме и президента Румен Радев да заяви категорична позиция дали подкрепя борбата с хазартната болест или не, заключават от партията.