Хиляди вярващи се докоснаха до чудотворната икона на Света Богородица Троеручица на празника Успение Богородично в Троянския манастир, предаде БНТ.

По традиция чудотворната икона на Света Богородица Троеручица беше изнесена от манастира и с литийно шествие пренесена до параклиса на мястото, където е станало първото чудо, извършено от нея. Там беше извършен водосвет, след което вярващите отново се помолиха пред чудотворната й сила.

В храма на светата обител патриарх Неофит отслужи тържествена литургия в съслужение с други духовници.

"Тази година, на 15-ия ден от август, сме в храма, за да се присъединим към всеобщата възхвала на Богородичното Успение, да въздигнем сърцата си към небесата и заедно, цялата църква, да възпеем Пресветата Божия Майка, която днес се отправя от земния към вечния живот, от света на скръбта и очакването към царството на Бога и пълнотата на живота, който Нейният Син и наш Бог Й даде в изобилие." - каза патриархът.

Днес християните почетоха Успението на Божията майка Дева Мария. Денят, известен като Голяма Богородица, е и един от дванадесетте велики празници в църковния календар.

"Да даде Света Богородица здраве, сила, радост и успех на милото Отечество и на всички нас", пожела игуменът на Троянския манастир Величкият епископ Сионий.