В  храмовете в цялата страна се стекоха  хиляди вярващи християни, за да преминат под плащеницата, символизираща платното, в което е било обвито тялото на Исус Христос, след като е бил свален от кръста.

Стотици столичани изпълниха катедралата "Св.  Александър Невски" за Опелото  Христово, водено от патриарх Неофит, предаде нова телевизия.

Разпети петък е най-тъжният ден аз християните - денят на кръстната смърт на  Спасителя, който прие да бъде разпнат, за да изкупи греховете на човечеството.

В този ден Светата църква припомня как разбойникът от кръста до Исус се е покаял за греховете си и изповядал, че Христос е небесен Цар, след което отправил молитва  Господ да не го забравя в царството Си. Заради искреното му покаяние Спасителят го уверил, че ще бъда заедно с него в Царството небесно.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се плащеницата, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата, върху която е  извезан образът на положения в гроба Спасител.

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

По време на опелото, което се извършва сред бели цветя, се обикаля храмът с плащеницата, като символично се  извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението пред плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста, напомня БТА.