Хиляди миряни дойдоха на Осмия българо-гръцки събор в местността Църквичката до ямболското село Голям манастир, където беше осветен храмът "Свети Атанасий Велики", предаде БНР.

За осма поредна година община Тунджа, съвместно с български изселници в Гърция от селата Генерал Инзово и Голям манастир се събраха на Манастирските възвишения.

Там от векове  е имало малък параклис, където всяка пролет жителите от близките села са идвали на поклонение. През последните 50 години параклисът се е разрушил, разказа отец Янко, който е родом от Голям манастир.

„Тук е имало свят извор. Кога е строен параклисът не мога да ви кажа, но като дете го помня цял – от каменни плочи и камъни кръгли. Параклисът просто беше изоставен. Нямаше възможност да се поддържа, защото нямаше никакъв път, не можеше да се дойде. Причината не е само тази, а и отбягването на вярата, бездуховността, отдалечаването от традициите, от религията. Те събориха параклиса.” – разказва свещеникът.

Освещаване на църквата "Свети Атанасий Велики" и водосвет за здраве отслужи архиерейският наместник Димитрий в съслужение с петима отци, включително и гръцки свещеник.

Средствата за изграждането на храма са само от дарения и доброволен труд.