Напрежение във Варна в първия ден на имунизацията на регистриралите се през електронния портал. Проблемът е, че хората за реваксинация са включени в електронния регистър, без да са уведомени и те не знаят кога точно трябва да отидат в съответния имунизационен кабинет, съобщи БНТ. Така се получава струпване на хора и се създава хаос в болничните заведения.

Десетки хора чакаха пред имунизационния кабинет в Регионалната здравна инспекция във Варна, за да се ваксинират. Някои от тях бяха дошли за първа доза и имаха час, записан в електронния портал. Хората за реваксинация обаче не подозираха, че фигурират в регистъра и имат определен час за имунизация. Затова са дошли, когато им е удобно.

Лекари се редят за ваксини като за банани по времето на соца

Лекари се редят за ваксини като за банани по времето на соца

Георги Миндов: Всеки ден при нас струва човешки животи

От РЗИ Варна обясниха, че на всеки 20 минути ваксина получават 5-ма души един за първа и четирима за втора доза. Записването за реваксинация става автоматично в електронния регистър. Най-голямо е притеснението сред възрастните хора, които не знаят как да се регистрират в портала.

От РЗИ обещават този проблем да бъде решен до края на седмицата. Проблем с електронния регистър имат и управителите на поликлиниките.

Д-р Павлова каза, че системата дава възможност да се запишат за ден не повече от 6-ма души за поставянето на първа доза.

Припомняме, 4 март бе пуснаха системата за ваксинация.

Същевременно личните лекари в София негодуват , че чакат с часове, за да се ваксинират. По думите на Георги Миндов, председател на организацията на общопрактикуващите лекари в столица, личните лекари се редели за ваксини като за банани по времето на соца.