Премиерът Бойко Борисов е ипотекирал България с цел обслужване на руските геополитически интереси. Това се казва в позиция на лидера на "Да, България" и съпредседател на Демократична България Христо Иванов относно енергийните проекти.

"Борисов е ипотекирал България в полза на корупционните проекти за строителство на АЕЦ Белене и на Балкански поток, изобличен публично като продължението на Турски поток през територията на страната. Нашето и следващото поколение ще изплащаме заемите на българската държава за морално и технически остарели енергийни мощности от миналия век, които обслужват руските геополитически интереси и захранват чекмеджетата на предалите националния интерес за няколко пачки в евро управляващи клептократи", отбелязва Иванов в позицията си.

Долу ръцете от Христо Иванов!

Долу ръцете от Христо Иванов!

Сула се пита, а какво биха отговорили феновете на Христо Иванов, ако той, от страх да не го идентифицират с Бойко Борисов, беше казал, че ще се коалира с БСП?

Според него това е кражба от нашето бъдеще, тъй като продължението на Турски поток през територията на страната се финансира изцяло от българските данъкоплатци. Освен това ще доведе до "дългосрочна енергийна зависимост на страната ни", а в същото време не се планира газифициране на общините, фирмите и гражданите в Северозападна България.

По думите му от Демократична България отдавна предупреждават за "последствията от този икономически неизгоден и политически заробващ проект".

"Налагането на санкции, коментирано в София от помощник-държавния секретар в Бюрото по енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, върху компаниите, участващи в строителството на Турски поток, включително и неговото продължение на територията на България, е просто поредното потвърждение за характера на проекта", посочва още Иванов.

По отношение на разходите за проекта АЕЦ Белене, който според него няма да бъде реализиран, това е "престъпно ограбване на българските граждани".

Иванов и партията му предлагат няколко неща:

Незабавно да се преразгледа решението за нов кредит на "Булгартрансгаз" за продължаване строителството на Балкански поток, в контекста на предстоящите санкции върху проекта. Ревизия и огласяване на всички направени и планирани разходи;

Христо Иванов допуска коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

Христо Иванов допуска коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

Изключва управленска коалиция с БСП...

Спиране на всички процедури и плащания за АЕЦ Белене;

Да бъде направен независим международен одит на дейността и решенията на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Булгартрансгаз и Националната електрическа компания (НЕК), отнасящи се до изграждането на двата проекта;

Модернизиране на българската енергетика чрез гарантиране на сигурност на доставките и диверсификация.