Ние предложихме формата на подписване на споразумение на база на двустранни споразумения, отразява логиката на формиране на тази конструкция, има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори, коментира пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" и председател в оставка на "Да, България".

Мандатоносителят договаря условията, при които получава подкрепа от конкретната друга политическа формация. Христо Иванов предусеща трудно управление, което може да се окаже с преходен характер.

"То ще бъде конструкция - изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори".

Кирил Петков взе мандата и го върна изпълнен

Кирил Петков взе мандата и го върна изпълнен

Радев им заръча да реформират порочния модел на авторитарно управление

Относно министрите в новия кабинет Иванов добави, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети.

"Ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира. Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ред през парламента, ако няма подкрепа на цялото мнозинство".

"Тук и сега трябва да реформираме прокуратурата, това е приоритет, за който няма да се съгласим да бъде отменен и оставен за по-късно".

Реформата на службите е изключително важен приоритет за ДБ

"Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него".

Кирил Петков показа кабинета си
Обновена

Кирил Петков показа кабинета си

Мотото на правителството ще бъде "Нулева толерантност на корупцията"

"Логиката на нашето участие в кабинета бе подчинена на това да се включим в области, за които усещаме, че можем да дадем максимален принос", добави Иванов.

От двете страни в преговорите с "Продължаваме промяната" е имало съгласие за конкретните области, в които "Демократична България" ще вземе участие - правосъдие, електронно управление и околна среда. Участието на формацията в това управление може да се оправдае само чрез резултати.

"Ние имаме нужда да оправдаваме всяко едно наше действие. Да, това е трудна конструкция, тя може да бъде подлагана на всякакви критики. Но за мен е важно да мога да оправдая участието ни пред избирателите. За мен е важно да кажа пред избирателите, че сме поели конкретни ангажименти и смятаме, че ще можем да ги свършим в това управление".

Реформата в КПКОНПИ е задължителна и първата стъпка за смяната на главния прокурор е нов състав на Висшия съдебен съвет. Той предупреди, че реформирането на прокуратурата ще бъде по-сложно от желаното и няма да стане в рамките на 3 месеца.

Съдебната реформа на ПП - първо с наличните инструменти

Съдебната реформа на ПП - първо с наличните инструменти

Конституционните промени са по-дългосрочна задача, но избирателите нямат търпение