От приключилата акция по линия на ROADPOL през миналата седмица са проверени 2 125 автобуса. От тях 446 са извършили нарушения.

Данните представи главен инспектор Николай Крушарски от Главна дирекция "Национала полиция" на брифинг, посветен на резултатите от приключилата операция по проверка на автобуси и тежкотоварни камиони.

Акцията се проведе на територията на цялата страна и има чисто превантивен характер.

Все по-често камионите и автобусите нарушават правилата

Все по-често камионите и автобусите нарушават правилата

23 превозни средства получили забрана да продължат движението си

72 от автобусите са превишили разрешената за движение скорост, двама са опитали да управляват автобус след употреба на алкохол, но са спрени и няма автобусни водачи, които да са хванати с употреба на наркотични вещества.

За неизползване на обезопасителни колани в автобусите са наказани 40 нарушители.

За периода на акцията са проверени над 8 600 товарни автомобила, като установените нарушения са над 3 200.

40 броя автомобили са спрени от движение, като за превишена скорост са санкционирани 1 012 водачи. С нередовни документи са 502 нарушители, за неизползване на колан са наказани 242 водачи и за техническа неизправност на моторното превозно средство са санкционирани 160 водачи.

91 от водачите на тежкотоварни превозни средства са установени с употреба на алкохол. На тях са съставени необдимите актове, като двама от тях са с употреба на наркотични вещества.

При монтиране на газова уредба в превозните средства трябва да бъде издаден протокол от съответното юридическо лице, което е монтирало уредбата. Това обяви главен инспектор Панталей Дамянов, началник сектор "Регистрация на превозни средства и водачи" в ГДНП.

Единият екземпляр се дава на собственика на превозното средство, а след това в рамките преди да бъде извършен първият технически преглед, трябва с протокола да се направи проверка на самата газова уредба.

След като мине проверката на газовата уредба, протоколът трябва да бъде заявен пред Пътна полиция за промяна в данните в регистрацията на превозеното средство, поясни главен инспектор Дамянов.

Към настоящия момент се провежда акция от страна на полицията за правилното регистриране на газовите уредби. Преди 2014 г. нямало голямо изискване за регистрация на газовата уредба - тогава е било 2 седмици. Сега изискването е три години след монтиране на газовата уредба да бъдат променени данните в свидетелството на превозното средство, обясни той.

Иначе проверките за изгорелите газове от автомобилите също продължават. Ежедневно от Пътна полиция следат за такива нарушения.