На 5, 6 и 8 септември 2019 г. екипи на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще бъдат в районите на автогари, жп гари, летища и др., където се очаква да има най-голям пътникопоток. На 7 септември 2019 г. ще има дежурни екипи, които при необходимост ще бъдат в готовност за извършване на пътен контрол".

Засилването на контрола над автомобилните превози и товари идва след разпореждане на министър Росен Желязков във връзка с предстоящите почивни дни и началото на първия учебен ден.

Шефът на ИААА Бойко Рановски уточни, че инспекторите ще проверяват за нарушения, свързани с техническото състояние на превозните средства и спазването на нормативните изисквания при извършването на обществен превоз на пътници и товари. Ще се следи и за наличие на обезопасителни колани в автобусите, извършващи превози над 30 километра в едната посока.

Спират движението на камиони над 12 т на 5-ти и на 8-ми септември

Спират движението на камиони над 12 т на 5-ти и на 8-ми септември

От 10 часа в неделя до 14 часа на 13.09, ще има две ленти за София и една за Кулата

В момента се проверяват и фирмите, извършващи превоз на деца и ученици. Проверката ще продължи от 1 до 27 септември и ще обхване всички автобуси, с които ще се извършват превоз на деца и ученици. Контролът ще обхване техническото състояние; външния вид; наличието на валиден периодичен технически преглед и издадено удостоверение за допълнителен преглед на оборудването. Следи се за правоспособността на водачите - възраст, стаж като водач на автобус, както и всички необходими документи за извършването на превоза.

Гратисният период за поставяне на колани в автобусите е изтекъл

Гратисният период за поставяне на колани в автобусите е изтекъл

По-ниският клас автобуси не са произведствено окомплектовани с колани и са най-опасни