Днес премиерът събира Щаба и е много вероятно е да бъде удължен срокът на извънредната ситуация. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Кантарджиев коментира, че от Щаба ще настояват трите мерки - дисциплина, дистанция и дезинфекция, да останат. Случаите се увеличават и затова е много вероятно това да се случи. Няма нищо трагично да се носи една маска. Няма да има нищо ново, просто не трябва да се събират на закрито много хора, трябва да се носят маски и да се мият ръцете, заяви той.

Удължаване на извънредната епидемична обстановка иска доц. Кунчев

Удължаване на извънредната епидемична обстановка иска доц. Кунчев

Той обаче не смята, че е нужна пълна блокада на населени места

На въпрос трябва ли да бъдат поставени под карантина Доспат и Сърница по повод усложнената епидемична обстановка там той отговори, че недоброява затварянето на населени места.

Ако може да се затворят няколко къщи или квартал, е много по-добре от цяло населено място. Не трябва да имат контакти навън, бе категоричен той.

Във връзка със заразените учителки в детската градина, Кантарджиев коментира, че ако родителите на децата от детската градина са били в пряк контакт за повече от половин час, трябва да се тестват.