Правителството оставя един от най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради пандемията и въведеното извънредно положение, заявяват в своя официална позиция от Българското конгресно бюро.

Асоциацията, която включва над 35 малки и средни компании от събитийния и конгресен туризъм, занимаващи се с панаирно строителство, конгресни услуги , организиране и изпълнение на събития, наем на оборудване и доставка на услуги за търговски изложения и мероприятия и др., посочва, че браншът е бил изключен от схемата за подпомагане на бизнеси, директно пострадали от кризата. Те напомнят, че събитията и изложенията са един от най-засегнатите заради забраната за провеждане на публични мероприятия.

От организацията посочват, че с въвеждането на извънредно положение в страната без предупреждение е бил затворен целият бранш за организиране и провеждане на събития и изложения.

Работодателите коментират скептично мерките в помощ на бизнеса

Работодателите коментират скептично мерките в помощ на бизнеса

Бюджетът на Фонд Безработица за 2020 г. е в размер на 438 млн. лв. с дефицит 95 млн. лв.

Те поясняват, че фирмите посрещат откази и пренасрочване на всички събития, планирани до 30 юни тази година, като част от събитията се пренасрочват за 2021 г., което прави 2020 нулева година.

От Асоциацията подчертават, че въпреси сложната ситуация се опитват запазят обучения персонал, но това било невъзможно с изключване на специфичните за събитийната индустрия кодове на икономическа дейност от проекта на постановлението за т .нар. "мярка 60/40" за компенсиране на работодатели, засегнати от кризата заради коронавируса.

И пиарите искат държавна помощ за справяне с ограниченията

И пиарите искат държавна помощ за справяне с ограниченията

Над 400 души са постоянно наетите

Правителството, въпреки публичните си обещания, отказва да ни помогне да задържим служителите си и да се погрижим за тях, заявяват от Българското конгресно бюро.

Припомняме, вчера стана ясно, че и пиарите искат държавна помощ за справяне с ограниченията.

По-късно работодателите изразиха скептицизъм по отношение на мерките в помощ на бизнеса.

Днес пък от БСК заявиха, че опитите да се посочат изчерпателно всички икономически дейности, създава риск засегнати работодатели да останат извън обхвата на Постановлението.

БСК синализира за пропуснати работодатели по мярката 60/40

БСК синализира за пропуснати работодатели по мярката 60/40

Заради опитите да се посочат изчерпателно всички икономически дейности в обхвата на приложението