Командирован работник попада в обхвата на социалноосигурителната схема по мястото на работа, когато замества друг командирован работник. Това е в сила дори тези работници да не са командировани от един и същ работодател, информират от Съда на Европейския съюз в мейл до news.bg.

Същевременно удостоверение A1 обвързва, докато не бъде отнето или обявено за невалидно от тази държава, както социалноосигурителните институции, така и юрисдикциите на държавата членка, в която се упражнява дейността. Изключението е само за измама или злоупотреба. Удостоверението А1 е за прилагането към работника на социалноосигурителната схема на държавата членка на произход, поясняват от Съда на ЕС.

В мейла се дава пример с австрийското дружество Alpenrind, което стопанисва кланица в Залцбург. От 2012 г. до 2014 г. Alpenrind разфасова и опакова месо от работници, командировани в Австрия от унгарското дружество Martimpex. Преди и след този период въпросните дейности се извършват от работници на друго унгарско дружество, Martin-Meat, дават пример от Съда на ЕС.

ЕП прие нови правила за командированите работници

ЕП прие нови правила за командированите работници

Продължителността на командироването е определена на максимално 12 месеца

За периода от 1 февруари 2012 г. до 13 декември 2013 г. унгарската социалноосигурителна институция издава за над 250 командировани от Martimpex работници — отчасти със задна дата и отчасти за случаи, за които австрийската социалноосигурителна институция вече е установила задължение за осигуряване на съответните работници в Австрия — удостоверения A1, показващи прилагането на унгарската социалноосигурителна схема.

Решението на австрийската социалноосигурителна институция, което установява задължението на работниците за осигуряване по австрийската схема, е оспорено пред австрийските юрисдикции.

В този контекст Verwaltungsgerichtshof (Административен съд, Австрия) отправя до Съда искане да уточни правилата на Съюза относно координацията на системите за социално осигуряване и в частност обвързващото действие на удостоверение A1. С решението си от днес Съдът постановява, че удостоверение А1, издадено от компетентната институция на държава членка (в конкретния случай Унгария) има обвързващо действие не само за социалноосигурителните институции, но и за юрисдикциите на държавата членка, в която се упражнява дейността.

Германия опростява правилата за чужди  работници и специалисти

Германия опростява правилата за чужди работници и специалисти

Не само компютърни експерти, но и готвачи…

По общо правило работникът е подчинен на социалноосигурителната схема на държавата членка, в която той работи, за равнопоставеност на всички, заети на територията на тази държава членка. Само при определени условия законодателят на Съюза е предвидил възможността командирован работник да продължи да е подчинен на социалноосигурителната схема на държавата членка, в която неговият работодател осъществява обичайно дейността си.

Така законодателят е изключил тази възможност, когато командированият работник замества друго лице

Пълният текст на съдебното решение е публикуван на уебсайта CURIA в деня на обявяването, допълниха от Съда на ЕС.