Командированите работници в друга страна членка на ЕС трябва да получават равно заплащане за равен труд на едно и същo място.

Това е заложено в преразгледани правила за командирваните работници, гласувани от Европейския парламент.

Променените правила, одобрени от 456 депутати срещу 147, 49 законодатели се въздържаха, имат за цел да гарантират по-добра защита на командированите работници и справедлива конкуренция между компаниите.

Франция и Германия не отстъпват за пакета "Мобилност", притеснен Петър Курумбашев

Франция и Германия не отстъпват за пакета "Мобилност", притеснен Петър Курумбашев

На сесията на ЕП няма да има дебат по темата според евродепутата

Според съгласувания текст всички правила в държавата домакин относно възнаграждението ще важат и за командированите работници. В допълнение страните членки могат да прилагат големи представителни регионални или секторни колективни споразумения. До момента това бе правено само в строителния сектор.

Евродепутатите ще обсъждат пакета "Мобилност"

Евродепутатите ще обсъждат пакета "Мобилност"

Темата е първа в сесията на ЕП

Предвижда се подобряване на условията на работниците.

Разходите за пътуване, изхранване и настаняване ще трябва да се покриват от работодателя и няма да се приспадат от заплатата на работниците. Работодателите също ще трябва да гарантират условията за настаняване на командированите работници, че са благоприятни и в съответствие с националните правила.

Макрон готов на компромис по пакета за мобилност

Макрон готов на компромис по пакета за мобилност

Никакви разговори със САЩ не са възможни, без освобождаване на митата

Продължителността на командироването е определена на максимално 12 месеца, като е възможно срокът да бъде удължен с 6 месеца. След този период работникът ще може да остане и да работи в държавата членка, в която е командирован, но ще започнат да се прилагат всички трудови правила на приемащата държава.

Московски: Част от пакета "Мобилност" може да бъде преработена

Московски: Част от пакета "Мобилност" може да бъде преработена

Представили сме предложения пред Меркел и Макрон

Предвидено е и защита на командированите работници при злоупотреби.

Новите елементи на преразгледаната директива ще се прилагат в транспортния сектор, след като влезе в сила съответното секторно законодателство, включително и Пакет "Мобилност". До този момент остава в сила текстът на директивата от 1996 г.

Държавите членки ще имат 2 години да транспонират правилата.

През 2016 г. е имало 2,3 милиона командировани работници в ЕС. Процентът им се е увеличил с 69 на сто между 2010 и 2016 г.