Френският президент Емануел Макрон е склонен на компромис по пакета за мобилност. Тази реформа бе необходима, каза той на брифинг в НДК след срещата за Западните Балкани.

Макрон увери, че отчита спецификите на транспорта у нас. Той се надява на решения по темата през септември. Иска обаче да се защитят социалните права на превозвачите.

Превозвачите протестират в цялата страна
Обновена

Превозвачите протестират в цялата страна

Протестиращи: Ако спрем да возим, за една седмица Европа е загинала

Френският президент ни попари за членството в Шенген. Първо трябва да се направи реформа. Но пък сме се справяли качествено, коментира той.
Франция подкрепя България за Еврозоната, обясни още френският държавен глава. Всички условия за членство в ЕРМ 2 от нас били изпълнени, а влизане в чакалнята на Еврозоната трябвало да стане паралелно с влизане в банковия съюз.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепя, но не съвсем и интеграцията на Западните Балкани. Той иска членство, но под условия. На брифинга след срещата в НДК той коментира актуалните теми за САЩ и Иран. Според него те са тест за суверенитета на Европа.

Няма план Б за Западните Балкани, отсякоха Туск, Юнкер и Борисов
Обновена

Няма план Б за Западните Балкани, отсякоха Туск, Юнкер и Борисов

Доналд Туск настоя за повече предвидимост от американската страна

Решенията за Иран и търговията били много ясни. Никакви разговори със САЩ не са възможни, без освобождаване на митата, отсече Макрон. В противен случай Европа, която изпълнявала споразуменията на СТО, щяла да отговори.

Потвърждаваме споразумението с Иран от 2015, изтъкна той. Франция подкрепя предложенията на ЕК за Иран. Европа трябва да бъде обединена и силна, смята Еманюел Макрон.

За Западните Балкани до последно се водели ясни и точни разговори с всички държави. Франция подкрепя развитието на инфраструктурата на Балканите, както и мерките за сигурност.

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство
Обновена

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

Лидерите на ЕС и държавите от Западните Балкани приеха Декларацията от София

Франция е за по-суверенна и по-единна Европа, подчерта президентът. В наш интерес е да изградим истински европейски суверенитет и да свържем Западните Балкани с ЕС, каза той, но не и за сметка на суверенитета на общността. Членството ще е награда за лидерите в региона, които постигат напредък, по думите на Макрон.
Присъединяване може да има, след като самият ЕС се реформира, според него. Той настоява и за реформа в Еврозоната.