Срещата на върха бе успех. Това обобщи председателят на ЕС Доналд Туск на пресконференция в НДК. Прекалено много време минало от последната среща по темата в Солун.

ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани, изтъкна той. Туск обобщи договореностите от днешната среща. Програмата за свързаност не е алтернатива или заместване на разширяването, каза Туск. Не виждам бъдеще за Западните Балкани извън ЕС, няма план Б, тяхното място е в нашата общност, изтъкна председателят на ЕС.

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство
Обновена

ЕС и Западните Балкани договориха европейската перспектива, но не и реално членство

Лидерите на ЕС и държавите от Западните Балкани приеха Декларацията от София

Съюзът ще продължи да поддържа ядрената сделка с Иран. В същото време ЕС ще има готовност за реакция, ако интересите ни бъдат засегнати. Общността е готова за либерализирана търговия със САЩ, но и щатите ще трябва да отговорят на определени условия, коментира още Доналд Туск.

Жан Клод Юнкер също посочи, че докато Иран изпълнява ядрената си програма, ЕС също ще се придържа към договорките. Американското оттегляне обаче ще има последствия върху европейските предприятия. ЕИБ ще помага на европейските фирми в Иран, разбрали са се евролидерите.

Ние искаме неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, подчерта Юнкер за търговията със САЩ. ЕС е готов заедно със САЩ да обмислят реформа в СТО.
Няма да преговаряме с дамоклиев меч, който виси над главите ни, изтъкна и президентът на ЕК.

Туск нападна Тръмп от София: С приятели като теб кой се нуждае от врагове
Обновена

Туск нападна Тръмп от София: С приятели като теб кой се нуждае от врагове

Туск остро критикува външнополитически решения на САЩ

Премиерът Бойко Борисов се извини на софиянци за чудовищния трафик. Ползите за страната били много повече от два дни трафик. Това е председателството на България, никой не помни имената, помни се името България, свързано с председателството, каза министър-председателят.

Честно, без лицемерие и от сърце си говорели евролидерите. Два дни радости, тъги, усилия се положило за интеграцията на Западните Балкани, по думите на Борисов.
Единственото спасение на ЕС е да бъдем единни, категоричен бе той. А както се изразила Ангела Меркел "един лист да не може да мине между страните".

Меркел изключи 2025 г. за разширяване на ЕС

Меркел изключи 2025 г. за разширяване на ЕС

Меркел даде брифинг в НДК

Доналд Туск поясни, че не вижда проблеми за интеграция на Западните Балкани, но поясни, че проблемите в региона на глава от население са повече от Франция и Германия взети заедно. Затова не трябва да се дават нереалистични обещания. Но ЕС бил готов да прегърне идеята за присъединяване на Западните Балкани.

Не е страшно да имаш непредсказуем враг, страшно е когато имаш непредсказуем партньор, коментира Туск темата за отношенията САЩ - Иран. Непредсказуемостта е последното, от което имаме нужда, отсече председателят на ЕС. Общността ще да си сътрудничи с американската администрация.
Но за тази цел имаме нужда от по-малко капризи, смята Доналд Туск и настоя за повече предвидимост от американската страна. Иран ни е нужен като надежден партньор, смята той. Едновременно с това САЩ също остават най-близкия партньор на ЕС.

Подписано бе и споразумение за газова връзка между България и Сърбия. Подписани бяха и редица други стратегически документи- между Сърбия и ЕИБ. Подписан бе и документ за цифровото развитие на Западните Балкани.

България и Сърбия изграждат междусистемна газова връзка до 2022 г.

България и Сърбия изграждат междусистемна газова връзка до 2022 г.

"Булгартрансгаз" е бъдещият оператор на газопровода от българска страна