От Българска асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) изпратиха становище, с което настояват да бъдат включени като работещи в риск. Според тях, грешно тълкувание от експертите на НЗОК лишава тази група фармацевтични специалисти от допълнително трудово възнаграждение от 360лв. От БАПФ поясняват, че НЗОК тълкува некоректно понятието "специалисти от професионално направление "Здрави грижи" като цитират текст на ПМ от 2002г. , според което помощник-фармацевтите са в Направление "Фармация", без да отчитат настъпилата промяна в 2008г.

От БАПФ добавят, че са изпратили писмо до НЗОК, КЗ, МЗ за решаване на казуса, но ответна реакция няма до този момент. С промяна в чл.5 от ЗБНЗОК през септември 2021г. в списъка на имащите право на допълнително възнаграждение във връзка с КОДИД 19 , бяха включени магистър-фармацевтите работещи в болнични аптеки.

Лекари и фармацевти се обидиха, че ги оставили на входа на НЗОК

Лекари и фармацевти се обидиха, че ги оставили на входа на НЗОК

Членовете на НС на Здравната каса се изживявали като властелини на парите на здравноосигурените граждани

Като основен аргумент за включването им в чл.5 от ЗБНЗОК депутатите посочиха, че помощник-фармацевтите ,като специалисти в Направление "Здравни грижи" получават допълнително 2 заплащане от 360лв.и ,че това е дискриминационно спрямо техните управители-магистър фармацевтите, обясняват те.

От БАПФ подкрепяме разбирането ,че магистър фармацевтите несправедливо бяха пропуснати в чл.5 от ЗБНЗОК.