До 24 февруари Министерство на туризма е имало оптимистични очаквания за летния туризъм, но войната промени всичко. Ще загубим два основни пазара най-вероятно - Украйна и Русия, като украинският ни е в топ 5. Великобритания започна много добре, на този етап резервациите са стопирани, важно е какво ще се случи март-април. Някои от британските туроператори отлагат програмата си за България. Страната ни пренастройва рекламата към Централна Европа - Полша, Чехия, Германия, но в много голяма степен ще се разчита на вътрешния пазар - българския, както беше и по време на пандемията. Това коментира пред БНТ Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма. Тя даде разяснения по спорния въпрос за украинските бежанци. Средствата за хотелиерите за настаняване на украински бежанци - от 40 лв. ще се плащат месец за месец.

Първият период ще е 24 февруари до края на март, отчита се между 1-5 април, до 15 април се изплащат средствата. Разходите ще се отчитат чрез системата за туристическа информация, къде хотелите вписват настанените туристи. Ще се кандидатства чрез електронна платформа, позната на хотелиерите. По програмата могат да участват всички обекти, регистрирани в системата на Националния туристически регистър, като има и допълнителен списък за държавните и общински бази, в случай че е нужна по-голяма база. Предимство за държавните бази няма да има, а ще се реагира според организацията и най-бързото и удобно предложение за настаняване на украинските граждани.

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

Друг е въпросът колко от тези места ще бъдат заети

Програмата е разписана за 3 месеца според отпуснатите на този етап средства, а за тези, които се впишат на пазара на труда - само за един месец. Може да се мисли за повече - в рамките на година, но това е на по-нататъшен етап, обясни зам.-министърът. Водят се разговори на европейско равнище за това пребиваването на гражданите на Украйна да се поемат от фонд "Солидарност" и механизмът да се задейства, не само за България. В Оперативния щаб на МС се обсъжда да има промяна в българските законови и подзаконови норми, които да ускорят процедурата за работа. Настаняваните у нас са главно жени-майки с деца, мисли се как да се подпомага и отглеждането на децата, а жените да бъдат включени в сферата на услугите. Ирена Георгиева каза, че може да се облекчат процедурите за включване на гражданите на Украйна в туристическия сектор.