Документите от папката „Буда" накараха главният секретар на ДАНС Младен Георгиев - вербовчикът на Борисов през 97-ма - да даде подробни обяснения за кариерното си развитие.

Прави се груб опит да се даде манипулативно тълкуване на обстоятелства и факти, като целта е да се злепоставят авторитета на премиера Борисов, МВР, ДАНС и него като държавен служител, смята той.

Коментарът му е по повод изнесените в медийното пространство данни и факти, свързани с дейността му като офицер от бившата ЦСБОП-МВР в периода 1992 - 1998 г., кариерното му развитие и сегашната му длъжност в ДАНС.

Думите му (по-долу, б.р.) опровергават твърденията, че Борисов не е знаел за интереса на ЦСБОП към него, след като Младенов заявява, че е уведомил устно бъдещия премиер за това.

Георгиев признава, че познава министър-председателя от 1995 г. като ръководител на охранителна фирма и бивш офицер от МВР. Запознанството им станало чрез колега от направление „Контратероризъм" в ЦСБОП, на когото Борисов е бил ръководител на дипломната работа във ВИПОНД-МВР.

Той изтъква, че ръководителите и служителите в охранителните фирми в процеса на своята дейност придобиват значителна по обем информация, която в много случаи е от полза и значение за оперативната работа на правоохранителните органи.

В споменатия период се полагаха значителни усилия за увеличаване ефективността в работата на ЦСБОП, добавя още Младен Георгиев, цитиран от Фокус.

Според обясненията му, като ръководител на охранителна фирма „Ипон" Борисов е имал отношение към охраната и сигурността на бившия държавен глава Тодор Живков:На вниманието на направление „Контратероризъм", в което работех, беше недопускане на посегателства спрямо значими обществени и политически фигури. Прецених, че контактът и срещите ми с него могат да бъдат полезни в тази насока в интерес на службата."

Георгиев изтъква, че за да формализира тези срещи и за да не бъде обвинен в нерегламентирани контакти и нарушаване на тогава действащите вътрешнонормативни изисквания в ЦСБОП, предприел единствено възможните действия по документалното им оформяне.

Не счетох за необходимо да уведомя Борисов за така предприетите действия, тъй като отношенията ни на този етап бяха основно колегиални, гледах на тях в перспектива, а и вътрешнонормативните правила не ме задължаваха да направя това.

Впоследствие в устен разговор предложих на Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП, но той категорично отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги. Декларира, че се чувства част от системата на МВР и при нужда винаги ще помага, добавя още Георгиев.

Той е напуснал ЦСБОП по собствено желание през май 1998 година. Причината била принципни различия с тогавашния шеф Кирил Радев.

Мотивите за напускането му са отразени от мен в отделен рапорт до тогавашния министър на вътрешните работи Богомил Бонев, заявява още Младен Георгиев.

На работа в МВР се връща на 10 март 2006 година със заповед на МВР-шефа по това време Румен Петков. В ДАНС е назначен със заповед на тогавашния председател Петко Сертов през месец април 2008 година.

Мисля, че всеки може да направи извод би ли могъл Бойко Борисов да има отношение към кариерното ми развитие. За целия период на службата ми в МВР и ДАНС от 1981 г. до момента съм награждаван многократно, включително и с най-високите отличия и не ми е налагано нито едно наказание, обобщава Георгиев.