„Страна, която празнува съединението си има сили да се изправи срещу гражданското разединение". С тези думи, Йорданка Фандъкова се обърна по повод 128 години от съединението на Княжество България с Източна Румелия към присъстващите.

Столичният кмет бе на традиционната тържествена церемония пред мавзолея на княз Александър I Батенберг, на която всяка година се чества 6 септември в София.

Кметът пожела на всички българи единство, а не разединение и подчерта, че празникът, който отбелязваме днес кореспондира с особено актуални за обществото теми.
„Още през 1885 година сме разбрали, че най-важната работа, която трябва да свършим, трябва да я свършим сами, без отлагане и без колебание", категорична бе Фандъкова.

По думите й, днес честваме една справедлива кауза. Тя използва случая да честити празника на на всички пловдивчани, където по традиция се провеждат основните тържества по повод Съединението и отправи благодарност към всички патриотични организации, които не спират да предават духа си на младите.

Фандъкова пожела на своите колеги политици да бъдат по-мъдри, за да отговорят на висотата на духа на техните предци.

Тържествената церемония в София започна с отдаване на чест пред паметника на Незнайния войн и шествие до мавзолея на княз Александър I Батенберг.
Програмата включваше рецитал на стихотворение на Иван Вазов, изпълнение на патриотични песни от академичен мъжки хор Гусла и слово на директора на военноисторическия музей в столицата.
В мавзолея бяха поднесени много венци и цветя.

Междувременно останалата част на страната също не се размина без чествания.

В Пловдив начало на празниците по случай 128-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия даде 38-ият Международен маратон „Съединение", който завърши пред едноименния паметник в Пловдив.

В катедралния храм „Света Богородица" бе извършен тържествен молебен от пловдивския митрополит Николай. След това бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на Захари Стоянов и майор Райчо Николов. „Биг бенд Пловдив" пък изнесе концерт на площад „Стефан Стамболов".

Музикалните събития продължават на същото място от 18 часа с изпълнения на актуални млади певци, а в 19 часа пред Военния клуб започва възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. по инициатива на комитет „Родолюбие". Безплатни за посетители в деня на Съединението ще бъдат всички културни и туристически обекти под шапката на Институт „Старинен Пловдив".

Кулминацията е от 20,30 часа на площад „Съединение", когато по традиция ще бъде извършена тържествена заря-проверка, на която ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски.

Старозагорци от своя страна отбелязаха празника в парк „Пети октомври". Там множеството се включи в тържествен общоградски ритуал в знак на признателност пред героите, осъществили идеята за Обединена България. Паметникът „Защитниците на Стара Загора - 19 юлй 1877 г." бе украсен с венци и цветя, а за подвига на смелите юнаци припомни в словото си подп. Стоян Стоянов - зам.-началник щаб на Втора механизирана бригада.

Морската ни столица Варна пък отбеляза 128-та годишнина от Съединението с тържествено възпоменание пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на площад „Независимост" в града. Малко по-късно по бул. „Мария Луиза" тръгна шествие до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където бе отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци.

Сред почетните гости на честванията бе министърът на образованието Анелия Клисарова, ексминистърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, бившият министър на вътрешните работи и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов и около 200 представители на младежката структура ГЕРБ, които днес откриват летния университет в "Гранд хотел Варна".