Лекарствата срещу COVID-19 няма да бъдат панацея и не може да се разчита изцяло на ефекта им. Това заяви доц. Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница в студиото на БНТ.

По думите ѝ лекарствата имат обещаващ ефект при по-възрастните, хронично болните или тези с поне едно придружаващо заболяване. Ефикасността им е най-висока, когато се приемат в първите дни от началото на инфекцията, до 5 дни максимум от началото на симптомите. Обсъжда се високата цена на тези медикаменти, обясни доц. Михайлова.

3869 нови случая на коронавирус, жертвите са 121

3869 нови случая на коронавирус, жертвите са 121

Към 17 ноември активните случаи у нас са 111 662...

Според нея няма установена терапия при лечение на коронавируса, която да се прилага и да е високоефективна, като дори Ремдесивирът и кръвната плазма в някои случаи не сработват. "До момента наистина най-ефективно се оказва ваксината. В момента доминира делта вариантът. Все още няма настъпване на грипна епидемия, приветствам поставянето на противогрипна ваксина", подчерта доц. Снежина Михайлова.

Внасяме нови лекарства за лечение на коронавирус

Внасяме нови лекарства за лечение на коронавирус

Ще обхванат пациентите с лека форма на COVID-19

Тя посочи, че няма противопоказание да се постави противогрипна ваксина преди или след имунизация срещу COVID-19, като трябва да има отстояние минимум две седмици между двете ваксинации. Двете инфекции в началните етапи протичат сходно - температура, отпадналост, болки в гърлото, поясни доц. Снежина Михайлова. Тя предупреди, че загубата на вкус и обоняние вече не е толкова често срещан симптом.

Ефектът от въвеждането на зеления сертификат ще се види по-нататък във времето, затова и тази вълна е толкова продължителна, каза още доц. Снежина Михайлова.