Интегрирайки циганите, не обръщаме внимание на възможността ДАЕШ („Ислямска държава”) да ги вербува.

Има ли в интеграционните практики на Националната ни стратегия до 2020 г. мерки, които да са насочени към онези региони, в които има податливи на пропагандата на ДАЕШ ромски групи?

Този въпрос зададе news.bg на шефката на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси Росица Иванова.

Това не е обект на работата, която вършим, призна тя. По нейни думи пред интеграцията на циганските малцинства у нас стоят още много пречки, включително разделението "ние-те".

Иванова представи проект за мониторингова система за 2 милиона лева, която ще контролира изпълнението на стратегията за ромска интеграция 2012-2020. Ако проектът не бъде изпълнен, ще ни бъдат спрени парите по цели три оперативни програми - "Развитие на човешките ресурси", "Региони в растеж" и "Наука и интелигентен растеж", зави Иванова пред news.bg.

В по-бедните региони има по-спешна нужда от интеграция на циганите, смята Иванова. Четирите опорни точки за малцинствата са достъп до здравеопазване, образование, заетост и жилище. Към момента имаме над 5 хиляди ромски студенти, доволна е Иванова.