Института за пътна безопасност питат президента и правителството колко души трябва да загинат по пътищата, за да предприемат действия предвид лавинообразното увеличение на жертвите от ПТП.

Те посочват, че още на 24 юни са сигнализирали за проблема, а дни по-късно са били уведомени, че регионалният министър Виорета Комитова има срок до 30 юли да да отговори на поставените проблеми. До момента обаче такъв отговор нямало. Същевременно обаче до 18 август тази година загиналите от ПТП са с 53 души повече спрямо същия период на 2020 г.

От ИПБ посочват, че три месеца служебното правителство демонстрира незаинтересованост и неспособност да се противопостави на нарастващия пътнотранспортен травматизъм. Доказателство за тези изводи според тях са не само липсата на отговор на поставените въпроси, а и липсата на заседания от началото на 2021 г. на Държавната обществено-консултативна комисия по безопасност на движението по пътищата. За сравнение, през периода 2019-2020 година са проведени шест заседания на комисията.

ИПБ: В десетки пътни участъци действия се предприемат само след тежки катастрофи

ИПБ: В десетки пътни участъци действия се предприемат само след тежки катастрофи

От Института виждат неглижиране на проблемите, свързани с пътнотранспортния травматизъм

Институциите, отговорни за безопасността на движението по пътищата, са абдикирали от своите задължения, подчертават от Института и допълват, че до Комитова са изпратени единадесет доклада за установени несъответствия при извършени или извършващи се строителни дейности по пътната инфраструктура, но реакция от нейна страна няма.

От ИПБ се опасяват, че липсата на инициативност и неглижиране на тези проблеми от служебното правителство са предпоставка да се повтори ситуацията през 2018 г., когато край Своге загинаха 20 души.

По тази причина от Института за пътна безопасност настояват служебното правителство да предприеме незабавни действия за нормализиране на пътнотранспортната обстановка в страната.